2022-2023 Eğitim Öğretim Dönemi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğrenci-Mezun Buluşması Etkinliği Düzenlendi

Author: OMU Mezunlar Koordinatörlüğü | Date: December 16, 2022

OMÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Mezunları Tecrübelerini Aktardı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunları ile öğrencileri online söyleşide buluştu.

Bölüm mezunlarının sahadan tecrübelerini öğrencilere aktarılması amacıyla gerçekleştirilen söyleşiye Sabah Gazetesi Spor Editörü Uğur Çem, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Haber Dijital Yayın Sorumlusu Kader İbici, Medyascope Editörü Buket Topaktaş, İndependent Türkçe Video Editörü ve Freelance Muhabir Sedat Elbasan ve Anadolu Ajansı (AA) Muhabiri Utku Şimşek konuk oldu. Söyleşinin moderatörlüğünü Gazetecilik Bölümü Arş. Gör. Asiye Ceren Başal Yıldız üstlendi. Söyleşiye öğrencilerin yanı sıra İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Bekiroğlu, Gazetecilik Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gülten Arslantürk ile akademisyenler katıldı. Açılış konuşmasını Arş. Gör. Asiye Ceren Başal Yıldız’ın yaptığı söyleşi, mezun öğrencilerin söz almasıyla devam etti.

Kurumlarda haber üretme pratikleri açısından önemli olan ne?

Özel ve kamu ajansı karşılaştırması yapan Utku Şimşek, “Yakın zamanda bir transfer ile AA Muhabirliğine geçiş yaptım. Bizim için hız faktörü önemli fakat doğruluk daha önemli. Mesela diğer ajans ve kurumlar bize göre daha özgür. Onların özgürlük alanında biz, bizim alanımızda onlar olamayabiliyor. Lisans verilen ve verilemeyen alanlar var. Bunun yanı sıra kamu kurumlarının avantaj ve dezavantajları var. Bizlerde en doğru haberi göndermek zorundasınız çünkü haber sizin elinizden çıktıktan sonra editöryal denetlemeden geçmiş bile olsa o haber ile alakalı oluşacak bir sorunda sorumlu sizsiniz. Genel olarak baktığımızda sadece kamu yararına bir ayrım söz konusu. Ajansların aboneleri var ve haberi attığınız an hepsine düşüyor, sizden çıkıyor. Haber yayınlandığı an yayılıyor toparlamak çok zor. O yüzden doğruluk çok fazla önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Hız değil teyit önemli diyen Kader İbici, “TRT Dijital alanındayım. Aynı gibi görünsede TV ve dijital ayrı aslında. Biz ajanslardan gelen haberleri TRT diline çevirip yayınlıyoruz. Siteye haberleri direkt biz giriyoruz, editöryal kontrol altında değilim. Hatta eşik bekçisi biziz diyebilirim. Bizde hız önemli ama teyit ön planda, teyitsiz paylaşım yapamıyoruz. Kaynak olarak daha çok Anadolu Ajansı’ndan faydalanıyoruz. Kurumsal yayında Türkiye genelini ilgilendiriyor mu diye bakıyorsunuz. Yurtdışıyla alakalı haberlerde ise yabancı yayın kanallarını takip ediyoruz. Teyit ve doğru haber kurumsal için çok daha önemli.” dedi.

Son dakika haberciliği yapmadıklarını söyleyen Topaktaş, “Sonuç ne olursa olsun çarpıtma olmadan paylaşım yapıyoruz. Haber değeri ile alakalı Türkiye’de olan her şey siyasetle bağlantılı olduğu için Medyascope’ta siyasi haberler daha önemli. Biz son dakika haberciliği yapmıyoruz.” şeklinde konuştu.

Spor Haberciliğinde haber akışından bahseden Uğur Çem, “5 yıldır Sabah gazetesindeyim. Sadece editörlük değil özel haberlerde yapıyorum. Mesela şu an Dünya Kupası 2 günlük bir ara verdi. Orada bir muhabirimiz yok fakat yazarımız var. Bilgi akışını ondan sağlayabiliyoruz. Bir konu hakkında merak ettiğim şeyleri bulmak için de insanlara ulaşmaya çalışıyorum. Örneğin Japonya-Almanya maçı sonrası Japonya futbolunu, futbol geçmişini çözmek için Japonya’da bulunan Türk bir teknik direktör ile iletişime geçtim. Bizde haber akışı bir gün önceden ayarlanıyor. Dış basın ile gidiyor aslında. Durağan olmasına rağmen gecesi gündüzü olmayan bir alan ayrıca.” dedi.

“Her konuda yetkin olmak gerekiyor”

Değişen gazetecilik pratiklerinden bahseden Buket Topaktaş, “Künye görevim editörlük fakat bir muhabir kadar haber çıkarıyorum. Alanım ile alakalı yazılı haber, sunuculuk, video haber üretmek vb. her şeyi deneyimledim. Yazılı haber bana her zaman daha yakındı ama değişen gazetecilik pratikleri sayesinde sabit kalmam mümkün değildi. Yeni medya ile iş yükümüz arttı ve o sebepten bir gazeteci fotoğraf, video, haber, kurgu gibi gerekli yetkinliklere sahip olmalı.” dedi.

Doğal afetlerde kadraj önemli

Etik kurallar önemli diyen Sedat Elbasan, “Öncelikle İngiltere merkezli bir kuruluşuz ve haber oradan geçmeden biz giremiyoruz. Bir direktif listemiz var ve o direktif listesine uymak zorundayız. Bunun dışında foto muhabirliğine ağırlık veriyorum. 3 yıldır İndependent bir kurulum içerisinde bu anlamda fotoğraf ve video bizim için önemli. Mesela bu anlamda afet haberciliği beni çok tatmin ediyordu diyebilirim. Mesleki açıdan görebileceğiniz her şeyi görebiliyorsunuz çünkü kriz haberciliği yapıyorsunuz. Acı olaylara şahit oluyorsunuz ama deneyimlemeniz gerekiyor. Afet gibi hassasiyet gerektiren durumlarda etik kurallar çerçevesinde acıyı değil olayı göstererek çekim yapmalısınız. Yıkım gösterirsiniz ama can kaybı gösteremezsiniz. Bu konuda ilgisi olanlar için ‘Shutterstock’ gibi alanlara reklam ve haber amaçlı fotoğraf yükleyebiliyorsunuz. Oradan kaynakla farklı yerlerden editörler size ulaşabiliyorlar, çalışmak isteyebiliyorlar.” ifadelerini kullandı.

Bulundukları konum ve ileriye yönelik hedeflerinden de bahseden mezunlar konuşmalarının ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı. Söyleşi konuklara tebrik ve teşekkür edilmesiyle sona erdi.

Haber: Esra Öz


Mezun Bilgi Sistemine Lütfen üye olunuz: http://mbs.omu.edu.tr/users/sign_up
Mezun Bilgi Sistemine Üye iseniz Lütfen Bilgilerinizi Güncelleyiniz: http://mbs.omu.edu.tr/users/sign_in