İstatistik Bölümü 5. Mezun-Öğrenci Buluşmasını Gerçekleştirdi

Author: OMU Mezunlar Koordinatörlüğü | Date: December 12, 2019

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü, mezun-öğrenci buluşmalarının beşincisini gerçekleştirdi.

Fen Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Fevzi Köksal Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Kasap, Bafra İşletme Fakültesi Dekanı ve Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel Terzi, Terme Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Terzi, Eğitim Fakültesi öğretim üyesi ve OMÜ Mezunlar Koordinatörü Doç. Dr. Nursel Topkaya, akademisyenler, mezunlar ve öğrenciler katıldı.

Buluşmada; OMÜ İstatistik Bölümü mezunları Gulf Sigorta A.Ş. Karadeniz ve İç Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Cenk Ataker, Nielsen Pazar Araştırma Şirketi Karadeniz Bölge Müdürlüğü’nden emekli Aysun Savaş Oran ile Abdi İbrahim İlaç Sanayi Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölge Müdürü Emrah Akgül de tecrübelerini paylaşarak sektörlerini öğrencilere tanıttı.

“İstatistik ve Matematik Bölümü akreditasyon sürecini tamamladı”

Selamlama konuşmalarıyla başlayan buluşmada Bafra İşletme Fakültesi Dekanı ve Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel Terzi, İstatistik Bölümünü tanıtan, misyon ve vizyonunu anlatan bir sunum yaptı. İstatistik Bölümünde yapılan bilimsel faaliyetlere de değinen Prof. Dr. Terzi “2019 yılı bizim için ve Matematik Bölümü için çok hayırlı geçti. 5 yıllığına akredite olduk. Fakültemizin ilk akredite olan iki bölümü olduk.” dedi.

Geçmiş mezun-öğrenci buluşmalarında da birçok başarılı mezunu konuk ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Yüksel Terzi “Bugün de aramızda çok değerli mezunlarımız var. Öğrencilerimizle tecrübelerini paylaşacaklar.” diye konuştu.

“Fakültemizin tüm bölümlerinin akredite olmasını hedefliyoruz”

Kariyer günleri kapsamında düzenlenen mezun-öğrenci buluşmalarını önemsediklerini belirten Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Kasap da “Bu etkinliklerin olumlu sonuçlarını, öğrencilerimizin geri dönüşlerinden aldık. Bu etkinlikler önemli çünkü öğrencilerimizin kariyer planlamasının şekillenmesinde büyük etkisi oluyor.” şeklinde konuştu.

Akredite olan Matematik ve İstatistik Bölümünün Fakülte için öncü olduğunu ifade eden Dekan Emin Kasap “Bu bölümlerin tecrübelerinden faydalanarak bu yıl Biyoloji, Tarih ve Coğrafya Bölümleri de akreditasyon ile ilgili başvurularını yaptılar. Önümüzdeki yıl değerlendirmeleri olacak. Diğer bölümlerimizin de hazırlıkları devam ediyor. Onların da en kısa zamanda akredite olmasını hedefliyoruz. Bunun için birtakım uygulamalar başlattık. Sonuçta bu Fakültenin öğrencilerine en iyi, en kaliteli eğitimi en huzurlu ortamda vermek bizim görevimiz. Çünkü onlar ailelerinden bize emanet.” ifadelerini kullandı.

“İstatistik Bölümü geçmişten bu zamana kadar çok büyük mesafe kat etti”

Kendisinin de OMÜ İstatistik Bölümü mezunu olduğunu ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz ise “OMÜ İstatistik Bölümü geçmişten bu zamana kadar çok büyük mesafe kat etti. Bunun için bu bölüme emek vermiş eski ve yeni tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum. Günümüzde teknolojinin ve sanayinin gelişimiyle çok farklı bir ortamdayız ve farklı bir yarışın içerisindeyiz. İstatistik Bölümü öğrencilerinin farklı bilgi birikimine ihtiyaç duyduğu bir dönem yaşıyoruz. Bu anlamda İstatistik ve Matematik Bölümleri çok şanslı. Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emin Kasap ve İstatistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel Terzi’ye özellikle teşekkür etmek istiyorum. Akredite sürecinde gösterdikleri bireysel çaba ile tüm Üniversiteye örnek oldular.” dedi.

Mezunların Üniversiteye kazandırılmasının önemine de dikkat çeken Rektör Yardımcısı Mehmet Ali Cengiz “Bu konuda gösterdiği gayret için de OMÜ Mezunlar Koordinatörü Doç. Dr. Nursel Topkaya’yı tebrik ediyorum. 5 bin mezunumuzun iletişim bilgileri varken şu an bu sayı 25 bine çıktı.” diye konuştu.

“Günümüzde önem verilen veri biliminin yüzde 60’a yakın kısmı istatistik bilimi ile alakalı”

İstatistikçilerin artık veri biliminde de uzmanlaşması gerektiğini vurgulayan Rektör Yardımcısı Cengiz “Günümüzde çok önem verilen ve her alanda kullanılan veri bilimi gerçeği var. Bu bilimin yüzde 60’a yakın kısmı istatistik bilimi ile alakalı. Ama dünyada veri bilimcisi olarak çalışanların sadece yüzde 10’u istatistikçi. Bu nedenle İstatistik Bölümü olarak veri bilimi tezsiz yüksek lisans programı açacağız. Bu programın yeni bir ufuk açacağına inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Selamlama konuşmalarının ardından Gulf Sigorta A.Ş. Karadeniz ve İç Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Cenk Ataker sigortacılık mesleği hakkında bilgi vererek şu tavsiyelerde bulundu: “İşinizde başarılı olmanın en büyük şartı çok çalışmak. Sigortacılık için de diğer sektörler için de sıkı ve özverili çalışmanız gerekli. Sonucunda karşılığını mutlaka alırsınız. Ayrıca ilk etapta tecrübe edinmeye odaklanın. Böylece seçilmeniz ve mesleğinizde sıçramanız çok daha kolay olacaktır. Bunların yanında sıradan bir çalışan olmayın. Bir numara olmak için, aranan kişi olmak için kendinizi geliştirin. Siz bize göre çok daha şanslı bir nesilsiniz. İnternet sayesinde her bilgiye kolayca ulaşabiliyorsunuz.”

Kariyer yolculuğunu katılımcılarla paylaşarak mesleğe araştırma sektörüne anketör olarak başladığını söyleyen Nielsen Pazar Araştırma Şirketi Karadeniz Bölge Müdürlüğü’nden emekli Aysun Savaş Oran da “Anketörlükten bölge müdürlüğüne kadar geldim. Emekli olduktan sonra da kendi şirketimi açtım. Mesleğe ilk basamaktan başlamak, sahada veri ile içi içe olmak çok önemli. Sadece akademik bilgi yetmiyor. Üniversite eğitimimi sürdürürken çalışmanın çok faydasını gördüm.” dedi.

Araştırma sektörünü tanıtan Aysun Savaş Oran, tecrübelerinden yola çıkarak sektörün çalışma sistemi hakkında bilgi sundu.

İlaç sektörünün kazançlı ve iyi imkânlara sahip bir sektör olduğunu kaydeden Abdi İbrahim İlaç Sanayi Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölge Müdürü Emrah Akgül de şunları söyledi: “İş hayatına girebilmeniz ve başarılı olmanız için size önerim, kişisel gelişiminizi mezun olmadan tamamlamanız. Özellikle İngilizce bilmeniz çok önemli. Ayrıca iletişiminizin de çok güçlü olması gerekiyor. İyi bir istatistikçi olun ama cebinizde ayrıca özellikleriniz olsun.”

Analitik zekânın önemine de değinen Emrah Akgül, istatistik biliminin temelinde analitik düşünce olduğunu belirterek analitik zeka özelliği olanların geleceğin mesleklerine uyum sağlayacağının altını çizdi.

Mezun-öğrenci buluşması hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.


OMÜ Mezun Bilgi Sistemine Lütfen üye olunuz: http://mbs.omu.edu.tr/users/sign_up

OMÜ Mezun Bilgi Sistemine Üye iseniz Lütfen Bilgilerinizi Güncelleyiniz: http://mbs.omu.edu.tr/users/sign_in