Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Fakültenin Konferans Salonunda “Öğrenci Mezun Buluşması” düzenledi.
OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü mezunları, Uzm. Hemşire Aybüke Köse ve Uzm. Hemşire Elif Çete Kılıç’ın özgeçmişleri, mesleki tecrübeleri ve çalışmaları hakkında bilgiler paylaştığı buluşmaya; Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. “OMÜ’lü olmanın güzelliğini yaşayın”
Buluşmanın açılış konuşmasını yapan Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı, öğrencilere mezun olduklarında mutlaka OMÜ ‘nün Mezun Bilgi Sistemine kayıt olmalar tavsiyesinde bulunarak “Mezuniyetinizin ardından Üniversitenize sahip çıkmanızı, üniversiteli ve OMÜ’lü olmanın güzelliğini her zaman yaşamınızı istiyorum.” dedi.
“OMÜ Hemşirelik mezunu olmanın ayrıcalığını her zaman yaşadım”
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdür Yardımcısı Uzm. Hemşire Aybüke Köse ise OMÜ Hemşirelik Bölümü mezun olmanın ayrıcalık olduğunu belirterek “Sosyal ve mesleki hayatım boyunca bu ayrıcalığı her zaman yaşadım. Siz öğrencilerin de mezun olduktan sonra yaşayacağına inanıyorum. OMÜ Hemşirelik bölümü benim ilk tercihimdi ve hayatımın dönüm noktası oldu.” diye konuştu.
Hemşireliğe başlama sürecini ve sonrasında yaşadığı tecrübeleri katılımcılarla paylaşan Uzm. Hemşire Aybüke Köse “Hemşireliğe Samsun Gazi Devlet Hastanesi’nin Koroner Yoğun Bakım Ünitesi’nde başladım. 2018 yılından itibaren de Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Kadın Doğum Hemşireliği Bölümünde çalışıyorum. EKG eğitimciliği, gözetmenlik, sağlıkta kalite çalışmaları ve hemşirelik hizmetleri, hemşireliğin esasları, mesleki etik ve etik duyarlılığı uzmanlık alanlarım.” şeklinde konuştu.
“OMÜ’de eğitim beni yönetici hemşireliğe kadar yükseltti”
Yüksek Lisans eğitimini de Gazi Üniversitesinde 2014 yılında tamamladığını kaydeden Aybüke Köse şöyle devam etti “Bir mesleği meslek yapan temel eğitiminin üniversite düzeyinde olmasıdır. Hemşirelik de insan sağlığı açısından vazgeçilmez olması, bilimsel metotlara dayanması ve bilimsel araştırmalara açık olması bakımından diğer mesleklerden ayrılan bir meslek. Ben, OMÜ’de aldığım doğru teorik bilgileri, çalışma hayatımda uygulama fırsatı yakaladım ve stajyerlere de öğreterek mesleki anlamda doğru bir örnek oldum. Aldığım eğitim beni sorumlu hemşireliğin ardından yönetici hemşirelik görevine kadar yükseltti. Böylece hemşireliğin komite ve konsey gibi organizasyonlarında bulunarak meslekle ilgili karar verme mekanizmalarında yer aldım.” Öğrencilere iyi birer hemşire olmak için tavsiyelerde de bulunan Uzm. Hemşire Köse “Yeniliğe açık olun. Son teknikleri çalışma hayatınızda uygulamaya geçirin. Bakım verici olmanın mesleğinizin bir parçası olduğunu unutmayın ve hasta bakımına önem verin. Akademisyenliği hedefleseniz de klinik deneyiminize önem verin. Çünkü sahanın sorunlarını bilerseniz bunu akademik araştırmalarınıza ve çalışmalarınıza yansıtabilirsiniz. Profesyonelliğinize katkısı olacağından lisansüstü eğitim de çok önemli. Son olarak mesleki birliklere mutlaka katılmanızı tavsiye ediyorum. Tek başımıza mesleki sorunlara karşı sesimizi duyurmak zor olacaktır. Ama birliktelik sağlarsak sesimizi daha güçlü duyurabiliriz.” İfadelerini kullandı.
“OMÜ eğitimi ve fiziki koşullarıyla çok büyük güzelliklere sahip”
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Uzm. Hemşirelik yapan Elif Çete Kılıç da hemşirelik mesleğinin temellerini aldığı OMÜ’de bulunmaktan heyecan duyduğunu belirtti. OMÜ’nün eğitimiyle ve fiziki koşullarıyla çok büyük güzelliklere sahip olduğunu dile getiren Uzm. Hemşire Elif Çete Kılıç öğrencilere “Burada okuduğunuz için çok şanslısınız.” dedi.
OMÜ’de lisans eğitimi aldığı yıllara ait fotoğrafları paylaşan Elif Çete Kılıç hemşirelik süreci hakkında şunları söyledi “OMÜ bana mesleki anlamda çok şey kattı. Mezuniyetimin ardından bir süre sonra Cumhuriyet Üniversitesinde Nöroloji Kliniğinde çalıştım. Daha sonra da İstanbul’da Kadın Doğum Bölümünde hizmet vermeye başladım. Bu arada yüksek lisansımı da yaptım ve 2015 yılından itibaren de supervisor hemşire olarak çalışmaya başladım.”
“Değişen ve gelişen özelliğiyle hemşirelik inovasyona çok açık bir meslek”
Hemşireliğin rollerine de değinen Kılıç “Mesleğimizin uygulayıcı, eğitici, araştırıcı, yönetici rolleri var. Merkezinde hasta ve sağlıklı bir bireyi her açıdan ele alıp değerlendiren bir yapısı var. Değişen ve gelişen özelliği sebebiyle de inovasyona (yenilik) çok açık. Bu mesleğimize farklı bir bakış açısı getiriyor. Hasta ve çalışan memnuniyetini arttırmak isteyen kurumlar gelişime ve inovasyona önem veriyorlar. Bu konuda çalışmalar yaparak ya var olan cihazları geliştiriyorlar ya da ihtiyaca yönelik yeni cihazların alımını yapıyorlar.” şeklinde konuştu.
Kendi yaptığı mesleki araştırma ve çalışmalardan da örnekler sunan Elif Çete Kılıç’ın, katılımcılardan gelen soruları yanıtlamasının ardından öğrenci mezun buluşması sona erdi.